preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mate Lovraka Veliki Grđevac

 > Naslovnica
Vijesti

KREĆE KOMPLETNA OBNOVA OD TEMELJA DO KROVA 11 ŠKOLA U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI PREMA STANDARDIMA 21. STOLJEĆA

Autor: Marina Balen, 18. 9. 2017.

Jedan od prioriteta jest da svi naši učenici u osnovnim i srednjim školama, ali i profesori i nastavnici imaju isti standard vezan uz građevinsko stanje školskih zgrada koji mora biti prilagođen vremenu u kojem živimo, odnosno standardu 21. stoljeća.

Uz niz programa koje Bjelovarsko-bilogorska županija provodi, poput Centara izvrsnosti ili pak besplatne prehrane za učenike, Bjelovarsko-bilogorska županija aktivna je i u praćenju natječaja, povlačenju sredstava i realizaciji obnove školskih zgrada osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač.

U posljednje četiri godine u našoj županiji obnovljeno je desetak škola, a jedna od posljednjih u nizu je obnova Osnovne škole u Siraču vrijedna 1.655.344,57 kuna, što je u Hrvatskoj bio najvrjedniji projekt obnove jedne osnovne škole.

Na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Bjelovarsko-bilogorska županija prijavila je 11 školskih zgrada i po prvi puta imamo slučaj da će u obnovu više područnih škola, budući da je većina matičnih već prošla energetsku obnovu, jer u konačnici naši učenici bez obzira koju školu pohađali moraju imati iste uvjete školovanja.

Ukupna vrijednost ugovora koju su danas potpisali župan Damir Bajs i ravnatelji osnovnih i srednjih škola s ministrom graditeljstva i prostornog uređenja Predragom Štromarom iznosi 26,606.589,94 kune i drugo je to najveće pojedinačno ulaganje u povijesti školstva županije nakon izgradnje Srednjoškolskog centra u Bjelovaru. I sama Bjelovarsko-bilogorska županija u sklopu energetske obnove škola osigurat će dio sredstava sukladno uvjetima natječaja.

Kompletna obnova školskih zgrada od temelja do krova prema standardima 21. stoljeća omogućit će da 1 613 učenika koliko ih pohađa navedene škole ima bolje uvjete za rad i nastavu prati  u temeljito obnovljenim prostorima.

Tako će uskoro u temeljitu obnovu:

1. Osnovna škola Ivana Nepomuka Jemeršića, Srednja škola Bartola Kašića i školsko-sportska dvorana u Grubišnom Polju – projekt vrijedan 7.971.064,00 kuna
- Projekt podrazumijeva: obnovu krovišta, postavljanje termo ovojnice, izmjenu stolarije, izolaciju stropa podruma, izgradnju lifta te upuhavanje toplog zraka u dvorani

2. Osnovna škola Garešnica – projekt vrijedan 10.974.919,49 kuna
- Obnova krovišta, postavljanje termo ovojnice, izmjena stolarije, postavljanje solarnih panela, ventilacija dvorane, izmjena dvije kotlovnice, led rasvjeta, platforma za invalide i uređenje dvije učionice

3. Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar – projekt vrijedan 2.116,090,70
- Izmjena vanjske ovojnice, izolacija stropa prema tavanu i postavljanje stolarije

4. Osnovna škola Štefanje – projekt vrijedan 557.978,99 kuna
- Izmjena vanjske ovojnice i izolacija stropa prema tavanu

5. Osnovna škola Trnovitički Popovac – projekt vrijedan 494.742,41 kuna
- Izmjena vanjske ovojnice, izolacija stropa prema tavanu i postavljanje stolarije

6. Područna škola Pavlovac – projekt vrijedan 1.004,411,49 kuna
- Izmjena vanjske ovojnice, izolacija stropa prema tavanu, postavljanje stolarije, izolacija stropa podruma, ugradnja sustava grijanja na obnovljive izvore energije - peleti te izolacija prema vanjskim prostorijama

7. Područna škola Međurača – projekt vrijedan 414.039,50 kuna
- Izmjena vanjske ovojnice, izolacija stropa prema tavanu, postavljanje stolarije te ugradnja sustava grijanja na obnovljive izvore energije - peleti

8. Područna škola Severin – projekt vrijedan 914.540,24 kuna
- Izmjena vanjske ovojnice, izolacija stropa prema tavanu, krovište, postavljanje stolarije, ugradnja sustava na obnovljive izvore energije

9. Područna škola Predavac – projekt vrijedan 1.252.642,69 kuna
- Postavljanje vanjske ovojnice i ugradnja stolarije

10. Područna škola Zdenčac – projekt vrijedan 703.436,78
- Obnova vanjske ovojnice, izmjena stolarije, ugradnja centralnog sustava grijanja te postavljanje led rasvjete

11. Područna škola Hrastovac – projekt vrijedan 202.663,65 kuna
- Obnova vanjske ovojnice, izmjena stolarije i izgradnja prilazne rampa za invalide

Spomenuti projekti za sada su jedini način obnove naših škola putem europskog novca što pokazuje kako Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji sa svojoj Razvojnom agencijom, a potom i u suradnji s partnerima prati raspisane natječaje i uspješno povlači europska sredstva.

„Ovaj projekt je drugi najveći poduhvat u građevinarstvu školstva nakon izgradnje srednjoškolskog centra. Mi želimo da standard u školstvu bude svuda isti i da 21. Stoljeće dođe u naše škole. Time će naše škole biti temeljito obnovljene, a ključno je to da će naši učenici, ali i profesori i nastavnici imati iste uvjete. Nakon potpisa ugovora krenut ćemo u raspise natječaja i imat ćemo velike građevinske radove. Također, priprema se novi natječaj za energetsku obnovu koji se odnosi i na zdravstvo, a naše se ustanove za to i pripremaju. Za mene je ključno da smo osigurali da sve matične škole uđu u obnovu i sada možemo krenuti prema svim područnim školama koje imaju uvjete za energetsku obnovu. Ipak, ulaganje u školstvo je ulaganje u budućnost.“, pojasnio je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

„Naša škola sagrađena je 1957. i tada je bila jedna od najljepših škola gdje smo imali 1000 učenika, a sada ih imamo nešto više od 400. Sve te godine nismo imali ozbiljnija ulaganja i obnova nam je neophodna. Ono po čemu je naša škola poznata je epitet „bijela labudica“ i sada će se ostvariti naš san, kao u bajci, iz ručnog pačeta pretvorit će se u labudicu. Naš projekt vrijedan je 8 milijuna kuna i obnovu će naša škola, srednja škola i dvorana. Zahvalit ću se i županu što ima osjećaja za učenike s teškoćama u razvoju, jer smo prošle godine potpuno uredili prilaz za invalide, a ovim projektom ćemo dobiti i lift. Ujedno naša škola ima najviše učenika s teškoćama i zato nam ovo neopisivo znači. Zahvalila bih svima, ali posebno županu što je prvi dao zeleno svjetlo da krenemo u realizaciju i financijski pomogao za izradu projekata. Isto tako i Regionalnoj razvojnoj agenciji koji su izradili projekt, te ministru što ćemo imati jedno od najvećih događaja u povijesti naše škole.“, izjavila je ravnateljica OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića Grubišno Polje, Snježana Šeliš.

„Ovaj projekt je dobar i kvalitetan, te drago mi je da su projekti dobro napravljeni te što su gotovo svi i prošli na natječaju što danas nije jednostavno. Ja vam čestitam svima koji ste sudjelovali u projektu i sada dolazi konkretan dio posla, natječaj, javna nabava i radovi. U sljedećih godinu dana, bit će uloženo oko 27 milijuna kuna u građevinarstvu i to za male i srednje poduzetnike koji zapošljavaju građevinske djelatnike. Vidjet ćete koliko će ovaj projekt značiti za vaše škole i kolike ćete imati uštede, što u konačnici Županija može bolje uložiti u školstvo. U sljedeće četiri godine trebali bi uložiti ukupno 2,3 milijarde kuna europskog novca, što je ukupno 5 milijardi kuna investicija u graditeljstvo.“, rekao je ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar i ujedno najavio da će početkom sljedeće godine krenuti natječaj za energetsku obnovu kuću, te će se svi zainteresirani moći prijaviti. Također, ministar je napomenuo da svi zainteresirani za subvencioniranje kredita za mlade se još uvijek stignu prijaviti. Naime, trenutno je pristiglo 1500 prijava, a subvencionirat će se preko 1900 kredita.

***Vijest i fotografije preuzete sa www.bbz.hr
Oglasna ploča
Tražilica
Kalendar
« Kolovoz 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

CARNET
CARNET
02.08.2018. 13:06
Pilot projektom e-Škole započela digitalna transformacija škola u Hrvatskoj
Škole koje sudjeluju u CARNET-ovom pilot projektu "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola" značajno su napredovale u primjeni digitalnih tehnologija, pokazuju rezultati završnog vrednovanja digitalne zrelosti škola koje su CARNET i Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (FOI), akademski partner na projektu, proveli u razdoblju od veljače do travnja ove godine.

18.07.2018. 12:28
Svečano potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za strateški projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)
U srijedu, 18. srpnja 2018. godine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za strateški projekt „Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)", referentnog broja KK.01.1.1.08.0001, u okviru „Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. -2020."

02.07.2018. 10:31
Ministarstvo znanosti i obrazovanja, CARNET i UNESCO surađuju u pripremi Strategije digitalne zrelosti škola
U sklopu provedbe projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)“ u Zagrebu se, od 2. do 4. srpnja 2018. godine, održava posljednja radionica Povjerenstva za izradu Strategije digitalne zrelosti škola. Radionicu organizira Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET kao nositelj pilot projekta e-Škole, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te stručnjacima iz UNESCO-a.

02.07.2018. 09:43
Webinar: Život Engleskog jezika u Školi za život
Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u suradnji s Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom - CARNET i i Hrvatskim udruženjem profesora engleskog, organizira webinar pod nazivom Život Engleskog jezika u Školi za Život. Webinar će se održati u ponedjeljak, 9. srpnja 2018. godine od 20 do 21 sat. 

20.06.2018. 15:01
Uspješno proveden projekt “Jačanje kapaciteta za razvoj i reviziju CARNET-ovih usluga vezanih uz primjenu IKT-a u obrazovanju”
U okviru programa Erasmus+ proveden je projekt pod nazivom “Jačanje kapaciteta za razvoj i reviziju CARNET-ovih usluga vezanih uz primjenu IKT-a u obrazovanju” u sklopu kojeg su ostvarene četiri mobilnosti, od čega su dva strukturirana tečaja i dva promatranja rada u inozemstvu ( Job shadowing ). Na mobilnostima je sudjelovalo četvero djelatnika CARNET-a, Tina Marković, Ana Orlović, Gordana Jugo i Ivica Matotek

CMS za škole logo
Osnovna škola Mate Lovraka Veliki Grđevac / Trg Mate Lovraka 11, HR-43270 Veliki Grđevac / www.os-mlovraka-veliki-grdjevac.skole.hr / ured@os-mlovraka-veliki-grdjevac.skole.hr
preskoči na navigaciju