2015-06-01 14:07:07

ODRŽANI 28. LOVRAKOVI DANI KULTURE 19., 26., 27., 29. i 30. svibnja 2015.

Utorak, 19. svibnja 2015.

Održane su IGRE DRUŽBE PERE KVRŽICE u kojima su se natjecali učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola iz Bjelovarsko-bilogorske županije u sportskim igrama i poznavanju djela Mate Lovraka.

Sudjelovalo je 11 ekipa (šest ženskih i pet muških) iz šest škola, ČOŠ Josipa Ružičke iz Končanice, OŠ Garešnica, OŠ Mirka Pereša iz Kapele, V. OŠ iz Bjelovara, OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića iz Grubišnog Polja i škola domaćin OŠ Mate Lovraka, Veliki Grđevac.

 

 

 

 

 

 

 

Utorak, 26. svibnja 2015.

Održana je KAZALIŠNA PREDSTAVA „Čekajući epitaf“, Amaterskog kazališta „Pučka scena“ iz Hercegovca.

Srijeda, 27. svibnja 2015.

Održana je  DJEČJA KAZLIŠNA PREDSTAVA „Grašak na zrnu kraljevne“, Kazališta Tvornica lutaka iz Zagreba.

Nakon predstave održano je i PREDSTAVLJANJE ROMANA „Vlak u snijegu“ prevedenog na esperanto u suradnji s Društvom esperantista Bjelovara i Udrugom zagrebačkih esperantista. Prijevod romana su ilustrirali naši učenice i učenici: Renata Đuričić, 3.r. (naslovnica),  Marin Šenolt, 4.r.,  Josipa Primorac, 4.r., Iva Komljenović, 4.r., Katarina Jašarov, 6.a r., Lorena Pecollaj, 4.r., Anđelka Krluk, 3.r., Božica Kolić, 3.r., Antonija Luketić, 4.r. i  Luka Radonić, 3.r.

Petak, 29. svibnja 2015.

Održan je STRUČNI SKUP ZA UČITELJE I STRUČNE SURADNIKE s temom  „O zavičaju kroz dramske i scenske tehnike“, zanimljive radionice vodili su predavači: Suzana Turković, dipl. uč. razredne nastave s pojačanim programom  hrvatskog jezika, učitelj mentor, dramski pedagog,  Margareta Fabičević, dramski pedagog i Nikolina Marinić, prof. savjetnik, dramski pedagog, ujedno i moderatorica stručnog skupa.

Nakon stručnog skupa u prostorima škole je održana DODJELA NAGRADA I PRIZNANJA UZ DRUŽENJE nagrađenih učenika, koji su bili najbolji na natječaju za novinarske, literarne i likovne ostvaraje s povjerenstvima za odabir.

Uslijedila je SREDIŠNJA MANIFESTACIJA  28. LDK na kojoj je dodijeljena Nagrada „Mato Lovrak“ za dječji roman književnici Meliti Rundek za roman „Izgubljena u ormaru“  nakladnika Alfa d.d.

Predstavljen je i zbornik Darovi djetinjstva s najboljim dječjim ostvarajima kao i bilten prošlogodišnjih Lovrakovih dana kulture. Održan je i zanimljivi kulturni program na kojem su nastupili:

  • veliki zbor OŠ Mate Lovraka iz Velikog Grđevca
  • Glazbena škola Vatroslava Lisinskog iz Bjelovara
  • „Kućni teatar Škripzikl“
  • KUD „Mato Lovrak“ i mali folkloraši
  • dramska družina OŠ Mate Lovraka iz Velikog Grđevca
  • mali zbor OŠ Mate Lovraka iz Velikog Grđevca

Program je vodio Tomislav Šikić, spiker Hrvatskog radija i Lovorka Pralas, učiteljica.

Subota, 30. svibnja 2015.

Održan je  SAJAM KREATIVNOSTI u Lovrakovom centru u sklopu kojeg su izložene rukotvorine školskih zadruga i domaćih proizvođača iz Bjelovarsko-bilogorske županije. I ove godine je Sajam kreativnosti imao međunarodni karakter nastupom KUD-a iz općine Buzsák iz Mađarske. Na Sajmu svake godine sudjeluje i likovno – kiparska kolonija.

U večernjim satima održan je SUSRET POŠTOVATELJA MATE LOVRAKA. Završna svečanost održala se u Domu kulture „Mato Lovrak“ prigodnim programom, glazbeno-scenskim prikazom "Kolinje" Udruge žena "Hrvatsko srce" te predstavljanjem 18. broja časopisa „Mlinovi“.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali i pomogli da se i ovi 28. Lovrakovi dani kulture uspješno ostvare i privuku veliki broj ljudi.

                                                  Ravnateljica škole, Ivana Pavlečić


Osnovna škola Mate Lovraka Veliki Grđevac